Kismama torna


A konzultáció célja: a várandós anya testének felkészítése a szülésre és a szülés utáni mielőbbi regenerálódásra.


Szülés utáni gátizom-medencefenék tréning
A medencefenék izmok normális műkésükkor minden hasűri nyomásfokozódásra reflexesen megfeszülve látják el alátámasztó és záró funkciójukat. Ha betegség, sérülés vagy fokozott megterhelés miatt az izmok meggyengülnek, nem képesek a rájuk nehezedő nyomásnak ellen tartani, és akkor vizelet -, széklettartási tünetek, szexuális zavarok alakulhatnak ki.

Terhesség alatt egyrészt a növekvő méh befolyásolja a hasűri nyomást, másrészt a várandósság alatti hormonális változások lazítják a kötőszöveteket, különösen a medence körül. A medencefenék izmokra ezért különös teher hárul, hiszen a tartó és alátámasztó feladata erősen fokozódik.

Szüléskor a magzat áthaladása – akár történt gátmetszés, gátsérülés, akár nem – megterheli a gátizmokat. A várandósság és a szülés tehát igénybe veszi a gátizmokat, melyek megnyúlva erejüket veszthetik.
Ajánlatos szülés utáni intenzív gátizom tréninggel megerősíteni a medencefenék izmokat, hogy megelőzzük, vagy megszüntessük az izom gyengeségéből adódó kellemetlenségeket.

A gyógytorna célja az, hogy a tudatos, tanult izommozgással, az izom erejének és állóképességének javításával, fokozódjon az izom teljesítőképessége. A tornát érdemes szakszerűen, gyógytornász segítségével elsajátítani. Erre lehetőség van egyéni kezelés vagy kiscsoportos foglalkozás formájában is.

Egyéni vagy kiscsoportos gátizomtorna oktatás 
A torna célja: a várandós anya testének felkészítése a szülésre és a szülés utáni mielőbbi regenerálódásra.
A legfontosabb gyakorlatcsoportok: testtudatosító, tartásjavító, keringésjavító, egyensúlyfejlesztő, mellizom, gátizom, lazító és légző gyakorlatok oktatása.
Szülésre, együttszülésre felkészítés részeként szülés alatt alkalmazható testhelyzetek, légző gyakorlatok, masszírozások elsajátítása.