A szülést kisérő szülésznő feladata összetett segít felismerni a szülés megindulásának jeleit és a szülőszobára való megérkezést követően az igény és lehetőség szerinti szülőszobának a kiválasztásában a kielégítő komfort érdekében. A jó szülészeti feltétel lehetőséget biztosit az intimitás megélésére, a szabadon megválasztott vajúdó és szülő testhelyzetre és a vízben vajúdás és szülés kivitelezésére.

A szülésznőnek gondoskodnia kell az energia pótlásról lehetőleg evésre és  ivásra bíztatva a vajúdót, szemelőt kell tartania a szülést segítő praktikák és természetes gyógymódok alkalmazását. Alapos  kihívást jelentő szülésznői feladat a gátvédelem is ahol szem előtt tartva az egészséges gyermek és a lehető legkisebb anyai sérülés elvét világra segíti az újszülöttet.

A Szent Imre Kórház Szülészetén szülő nők nagy többsége (86%) igénybe veszi a vízben vajúdás valamelyik formáját és az igény valamint a szülészeti feltételek szerencsés egybeesésekor( 24%) a megszületés is a víz alatt fejeződhet be.

Mi is az a gátvédelem? Méltó kimenetele egy élettani természetes folyamatnak a szülésnek és nagyon fontos feladat minden résztvevő számára. Értelemszerűen mást jelent a gyermekét szülő anyának, a megszületendő gyermeknek és a gátvédelmet művelő szakembernek.  A gát védelme akkor történik, amikor a gyerek áthalad a hüvelyen, de az előkészületek sokkal korábban a szülésre való felkészüléskor kezdődnek.                                                                                                                                                                                                                                            A sikeres gátvédelem érdekében a megfelelő testhelyzet mellett különböző technikákat és praktikákat alkalmazhatunk. Gátmasszázs olaj használatától a gát rugalmasabbá, tágulékonyabbá válik. A megfelelő légzéstechnika az áthaladási ritmus szabályozásában segít.            A gátvédelmet egy folyamat részeként szabad megközelíteni és nem egy önálló manuális ügyként, amit majd mi jól megcsinálunk, olyan szülészeti körülményeket célszerű teremtenünk, amelyben a vajúdás és szülés kiteljesedésének a lehetőségei megfelelőek.                Meghatározóan fontos gátvédelmi szempontból a megszületendő gyermek állapota, a jó magzati állapot ad lehetőséget egy olyan lassú élettani ritmus követésére, ami alatt a hüvely sérülés nélkül képes feltágulni a szükséges mértékig, egy olyan fájdalom mentes gyermekágyi időszak érdekében amitől az anyatejes táplálás lehetősége és az egymásra hangolódás minősége jóbb lesz.  Az újszülött méltó fogadásáról gondoskodva a szülés utáni aranyóra zavartalanságát támogatja a szülésznő.  Már a születés utáni első pillanattoktól kezdve nagy jelentősége van az anyatejes táplálásnak a gyermek egészsége szempontjából, a szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos. Az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható, valamennyi szakértő szerint ez a legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára, és hosszú időn keresztül ez az a forrás, ahonnan a fejlődéséhez,  egészségéhez, a jó közérzetéhez szükséges tápanyagokat teljes mértékben magához veheti.  Az újszülött ellátás terén egyre inkább előtérbe kerülnek a gyermek igényei, felismerik a korai kötődés fontosságát, ezáltal a szoptatás jelentősége is felértékelődik, az anya-gyermek kapcsolat forrásaként is tekintik.

Nyulas Jolán – vezető szülésznő